Εύκολες συνταγές

Συνταγή για ολόκληρο κοτόπουλο στο φούρνο

Σχετικά με τη συνταγή

Καλώς ήρθατε σε μια περιπέτεια με το γλείψιμο των δακτύλων με τη συνταγή μου για ολόκληρο το κοτόπουλο στο φούρνο! Αυτό το λαχταριστό πιάτο είναι ένα κλασικό που θα σας αφήσει να λαχταρήσετε περισσότερο. Με την τραγανή χρυσαφένια φλούδα της και το ζουμερό, τρυφερό κρέας της, αυτή η συνταγή είναι μια σίγουρη επιτυχία για κάθε περίσταση. Είτε διοργανώνετε ένα δείπνο είτε απλώς απολαμβάνετε ένα νόστιμο γεύμα, αυτή η συνταγή είναι βέβαιο ότι θα εντυπωσιάσει τους γευστικούς σας κάλυκες. Ας βουτήξουμε λοιπόν στον κόσμο των γεύσεων!

Συστατικά

<πίνακας>
<κεφάλι>

Συστατικά
Ποσότητα

Ολόκληρο κοτόπουλο
1

Ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας

Αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού

Μαύρο πιπέρι
1 κουταλάκι του γλυκού

Σκόρδο σε σκόνη
1 κουταλάκι του γλυκού

Πάπρικα
1 κουταλάκι του γλυκού

Αποξηραμένα βότανα (θυμάρι, δεντρολίβανο)
1 κουταλάκι του γλυκού το καθένα

Λεμόνι
1

Κρεμμύδι
1

Καρότα
2

Πατάτες
4

Εργαλεία και συστατικά που θα χρησιμοποιηθούν για τη συνταγή

Για αυτήν τη συνταγή, θα χρειαστείτε ένα ταψί ή ένα ταψί αρκετά μεγάλο ώστε να χωράει άνετα ολόκληρο το κοτόπουλο. Θα χρειαστείτε επίσης ένα κοφτερό μαχαίρι για να κόψετε λαχανικά, ένα ξύλο κοπής και αλουμινόχαρτο για να καλύψετε το κοτόπουλο ενώ ψήνεται. Για να μετρήσετε με ακρίβεια τα συστατικά, να έχετε μαζί σας μεζούρες. Επιπλέον, φροντίστε να έχετε μια βούρτσα ή ένα κουτάλι για να καλύψετε το κοτόπουλο με μαρινάδα.

Προετοιμασία

1. Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 425°F (220°C).
2. Ξεπλύνετε καλά ολόκληρο το κοτόπουλο με κρύο νερό και στεγνώστε το με χαρτί κουζίνας.
3. Τοποθετήστε το κοτόπουλο στο ταψί ή στο ταψί.
4. Ρίξτε ελαιόλαδο σε όλο το κοτόπουλο, φροντίζοντας να έχει ομοιόμορφη επικάλυψη.
5. Σε ένα μικρό μπολ, ανακατέψτε μαζί το αλάτι, το μαύρο πιπέρι, τη σκόνη σκόρδου, την πάπρικα και τα αποξηραμένα βότανα.
6. Πασπαλίστε γενναιόδωρα το μείγμα μπαχαρικών πάνω από το κοτόπουλο, τρίβοντάς το στη φλούδα για να βελτιώσετε τις γεύσεις.
7. Κόβουμε το λεμόνι στη μέση και στύβουμε το χυμό πάνω από το κοτόπουλο.
8. Γεμίστε την κοιλότητα του κοτόπουλου με μισά λεμόνι, κρεμμύδι και μερικά κλωναράκια φρέσκα μυρωδικά, όπως θυμάρι ή δεντρολίβανο.
9. Καθαρίζουμε και τις πατάτες στα τέσσερα. Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε τα καρότα. Τοποθετήστε τα γύρω από το κοτόπουλο στο ταψί.
10. Καλύψτε το ταψί με αλουμινόχαρτο, δημιουργώντας ένα σχήμα σαν σκηνή για να επιτρέψετε στον ατμό να κυκλοφορεί.
11. Τοποθετήστε το κοτόπουλο στον προθερμασμένο φούρνο και ψήστε για περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά ή έως ότου η εσωτερική θερμοκρασία φτάσει τους 165°F (75°C).
12. Μετά από περίπου μία ώρα, αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο για να ροδίσει το κοτόπουλο και η πέτσα να γίνει τραγανή.
13. Αλείφετε το κοτόπουλο με τους χυμούς του τηγανιού κάθε 20 λεπτά για να διατηρείται υγρό και αρωματικό.
14. Μόλις ψηθεί το κοτόπουλο, αφαιρέστε το από το φούρνο και αφήστε το να ξεκουραστεί για 10-15 λεπτά πριν το χαράξετε.

Χρόνος προετοιμασίας

Ο χρόνος προετοιμασίας αυτής της συνταγής για ολόκληρο κοτόπουλο στο φούρνο είναι περίπου 15 λεπτά. Θα αφιερώσετε λίγο χρόνο ξεπλύνοντας και στεγνώνοντας το κοτόπουλο, απλώνοντας τη μαρινάδα και προετοιμάζοντας τα λαχανικά. Το μεγαλύτερο μέρος της διαδικασίας μαγειρέματος πραγματοποιείται στο φούρνο, επιτρέποντάς σας να ασχοληθείτε με άλλες εργασίες ή απλά να χαλαρώσετε ενώ το υπέροχο άρωμα γεμίζει την κουζίνα σας. Ο συνολικός χρόνος μαγειρέματος είναι περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά.

Συμβουλές για την προετοιμασία της συνταγής, πώς να μαγειρέψετε

Για να επιτύχετε τα καλύτερα αποτελέσματα με αυτήν τη συνταγή, ακολουθούν ορισμένες χρήσιμες συμβουλές:
– Βεβαιωθείτε ότι το κοτόπουλο είναι σε θερμοκρασία δωματίου πριν το ψήσετε. Αυτό εξασφαλίζει ομοιόμορφο μαγείρεμα σε όλη τη διάρκεια.
– Το σωστό τρίψιμο του κοτόπουλου μετά το ξέβγαλμα βοηθάει τη μαρινάδα να κολλήσει στο δέρμα και προωθεί ένα τραγανό εξωτερικό.
– Μην τσιγκουνεύεστε τα καρυκεύματα! Καλύψτε γενναιόδωρα το κοτόπουλο με το μείγμα μπαχαρικών, φροντίζοντας να καλυφθεί κάθε εκατοστό.
– Η γέμιση της κοιλότητας με μισά λεμόνι, κρεμμύδι και φρέσκα μυρωδικά εμποτίζει το κρέας με αρωματικές γεύσεις.
– Το αλάτισμα του κοτόπουλου κάθε 20 λεπτά με τους χυμούς του τηγανιού το διατηρεί υγρό και ενισχύει τη γεύση του.
– Χρησιμοποιήστε ένα θερμόμετρο κρέατος για να ελέγξετε αν είναι έτοιμο. Η εσωτερική θερμοκρασία πρέπει να φτάσει τους 165°F (75°C).
– Αφήνουμε το κοτόπουλο να ξεκουραστεί μετά το μαγείρεμα. Αυτό επιτρέπει στους χυμούς να αναδιανεμηθούν, με αποτέλεσμα πιο ζουμερό κρέας.

Διατροφικές αξίες ανά μερίδα

<πίνακας>
<κεφάλι>

Θρεπτικό
Ποσό

Θερμίδες
300

Πρωτεΐνη
30 g

Παχιά
18g

Υδατάνθρακες
5 g

Ίνα
1g

Απαιτήσεις υπηρεσιών και παρουσίασης, πλευρικές εναλλακτικές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν

Για μια εντυπωσιακή παρουσίαση, μεταφέρετε ολόκληρο το ψητό κοτόπουλο σε μια πιατέλα ή σανίδα σκαλίσματος. Γαρνίρετε με φρέσκα μυρωδικά, όπως κλωνάρια μαϊντανού ή θυμαριού, για μια κομψή πινελιά. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε φέτες λεμονιού δίπλα για ένα ζωντανό χρώμα.

Όσον αφορά τις συνοδευτικές εναλλακτικές, υπάρχουν πολλές επιλογές για να συμπληρώσετε αυτό το απολαυστικό πιάτο. Εξετάστε το ενδεχόμενο να το σερβίρετε με ψητά λαχανικά όπως τα λαχανάκια Βρυξελλών ή τα σπαράγγια. Αυτά τα λαχανικά συνδυάζονται τέλεια με τις γεύσεις του κοτόπουλου και προσθέτουν μια απολαυστική τραγανή γεύση. Για ένα πιο χορταστικό γεύμα, μπορείτε να ετοιμάσετε πουρέ πατάτας ή έναν κρεμώδη πουρέ κουνουπιδιού. Η βελούδινη υφή του πουρέ πατάτας ή η διακριτική γεύση του κουνουπιδιού θα εναρμονιστεί καλά με το ψητό κοτόπουλο.

Αν ψάχνετε για πιο ανοιχτόχρωμες πλευρές, μια φρέσκια πράσινη σαλάτα με ένα αφράτο ντρέσινγκ βινεγκρέτ είναι μια εξαιρετική επιλογή. Η τραγανότητα των χόρτων και η οξύτητα του ντρέσινγκ προσφέρουν μια αναζωογονητική αντίθεση με το αλμυρό κοτόπουλο.

Μην ξεχάσετε να έχετε λίγο ζεστό ψωμί με κρούστα ή ρολά δείπνου στο τραπέζι για να πιείτε τους νόστιμους χυμούς του τηγανιού. Είναι μια απλή προσθήκη που απογειώνει την γευστική εμπειρία και διασφαλίζει ότι η γεύση δεν πάει χαμένη.

Συνθήκες αποθήκευσης

Για να αποθηκεύσετε τυχόν υπολείμματα ψητού κοτόπουλου, αφαιρέστε το κρέας από τα κόκαλα και τοποθετήστε το σε ένα αεροστεγές δοχείο. Βάλτε το στο ψυγείο μέσα σε δύο ώρες από το μαγείρεμα και καταναλώστε το σε 3-4 ημέρες. Το κοτόπουλο μπορεί να ξαναζεσταθεί στο φούρνο σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να ζεσταθεί. Φροντίστε να το καλύψετε με αλουμινόχαρτο για να μην στεγνώσει.

Οφέλη για την υγεία των συστατικών που χρησιμοποιούνται

Η συνταγή για ολόκληρο κοτόπουλο στο φούρνο προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία. Ακολουθεί μια ανάλυση των βασικών συστατικών:

Κοτόπουλο: Το κοτόπουλο είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, απαραίτητη για την ανάπτυξη και την αποκατάσταση των μυών. Περιέχει επίσης βιταμίνες και μέταλλα όπως νιασίνη, σελήνιο και φώσφορο, τα οποία υποστηρίζουν τη συνολική υγεία.

Λαχανικά: Τα καρότα, τα κρεμμύδια και οι πατάτες παρέχουν έναν πλούτο βιταμινών και μετάλλων. Τα καρότα είναι πλούσια σε βήτα-καροτίνη, την οποία ο οργανισμός μετατρέπει σε βιταμίνη Α. Τα κρεμμύδια προσφέρουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Οι πατάτες προσφέρουν κάλιο, βιταμίνη C και διαιτητικές ίνες.

Βότανα: Το θυμάρι και το δεντρολίβανο όχι μόνο ενισχύουν τη γεύση του πιάτου αλλά προσφέρουν επίσης αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη οφέλη. Αυτά τα βότανα χρησιμοποιούνται εδώ και αιώνες για τις φαρμακευτικές τους ιδιότητες.

Λεμόνι: Το λεμόνι προσθέτει μια έκρηξη γεύσης εσπεριδοειδών ενώ παρέχει μια καλή ποσότητα βιταμίνης C, η οποία ενισχύει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και βοηθά στην παραγωγή κολλαγόνου.

Παρόμοιες συνταγές

Αν σας άρεσε αυτή η συνταγή για ολόκληρο κοτόπουλο στο φούρνο, ίσως σας αρέσουν και αυτές οι απολαυστικές παραλλαγές:

  1. Ψητό κοτόπουλο με λεμόνι: Παρόμοιο με αυτήν τη συνταγή, αλλά με έντονο προφίλ γεύσης λεμονιού και βοτάνων.

  2. Ψητό κοτόπουλο με βούτυρο σκόρδου: Με εμποτισμένο με σκόρδο και βούτυρο, αυτή η συνταγή δημιουργεί ζουμερό, λαχταριστό κοτόπουλο.

  3. Πικάντικο ψητό κοτόπουλο με πάπρικα: Για όσους λαχταρούν λίγη ζέστη, αυτή η συνταγή περιλαμβάνει πάπρικα και μπαχαρικά για μια φλογερή ανανέωση.

Πηγές τροφίμων Έμπνευση για τη συνταγή

Αυτή η φανταστική συνταγή αντλεί έμπνευση από διάσημους σεφ όπως ο Gordon Ramsay και η Ina Garten. Η τεχνογνωσία τους στη δημιουργία γευστικών και αλάνθαστων συνταγών έχει επηρεάσει το στυλ μαγειρικής μου. Συνδυάζοντας τις τεχνικές τους με την προσωπική μου πινελιά, έφτιαξα μια συνταγή ολόκληρου κοτόπουλου στο φούρνο που σίγουρα θα εντυπωσιάσει ακόμα και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους.

Μαζέψτε, λοιπόν, τα υλικά σας, διοχετεύστε τον εσωτερικό σας σεφ και ξεκινήστε ένα γαστρονομικό ταξίδι με αυτήν την ακαταμάχητη συνταγή ψητού κοτόπουλου. Ετοιμαστείτε να απολαύσετε τις γεύσεις σας και να δημιουργήσετε αξέχαστες αναμνήσεις γύρω από το τραπέζι! 🍗🔥

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button