Εύκολες συνταγές

Συνταγή σαλάτας με ντοματίνια φούρνου

Σχετικά με τη συνταγή

Αφεθείτε στις απολαυστικές γεύσεις του καλοκαιριού με αυτή τη δελεαστική συνταγή για σαλάτα με ντοματίνια στο φούρνο. Πλημμυρισμένο ζωηρά χρώματα και ένα μείγμα γεύσεων, αυτό το πιάτο θα μεταφέρει τους γευστικούς σας σε μια ηλιόλουστη όαση κήπου. Κάθε μπουκιά προσφέρει μια αρμονική ισορροπία γλυκύτητας από τα ψηλά ντοματίνια, τη γλυκύτητα από το γλάσο βαλσάμικου και τη φρεσκάδα από τα αρωματικά βασιλικά φύλλα. Αυτή η σαλάτα δεν είναι μόνο οπτικά ελκυστική αλλά και απίστευτα απλή στην προετοιμασία, καθιστώντας την τέλεια επιλογή τόσο για αρχάριους όσο και για έμπειρους οικιακούς μάγειρες.

Συστατικά

<πίνακας>
<κεφάλι>

Συστατικά
Ποσότητα

ντοματίνια
2 φλιτζάνια

Ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας

Βαλσάμικο ξύδι
1 κουταλιά της σούπας

Σελίδες σκόρδο
2

Αλάτι
1/2 κουταλάκι του γλυκού

Μαύρο πιπέρι
1/4 κουταλάκι του γλυκού

Φύλλα φρέσκου βασιλικού
Χούφτα

Τυρί μοτσαρέλα
1/2 φλιτζάνι

Εργαλεία και συστατικά που θα χρησιμοποιηθούν για τη συνταγή

Για να δημιουργήσετε αυτή τη θεϊκή σαλάτα με ντοματίνια, θα δημιουργήσετε τα απαραίτητα εργαλεία και συστατικά:
– Ταψί
– Μπολ ανάμειξης
– Μαχαίρι
– Σανίδα κοπής
– Μεζούρες
– Μεζούρες
– Φούρνος

Προετοιμασία

1. Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 400°F (200°C).
2. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα ντοματίνια, το ελαιόλαδο, το βαλσάμικο ξύδι, τις ψιλοκομμένες σκελίδες σκόρδου, το αλάτι και το μαύρο πιπέρι. Ανακατεύουμε απαλά μέχρι να επικαλυφθούν ομοιόμορφα οι ντομάτες.
3. Απλώστε το μείγμα της ντομάτας σε ένα ταψί, φροντίζοντας να είναι σε μια στρώση για ομοιόμορφο ψήσιμο.
4. Τοποθετήστε το προθερμασμένο φούρνο και ψήστε για 15-20 ή μέχρι να μαλακώσουν και να καραμελώσουν ελαφρώς τα ντοματίνια.
5. Όσο ψήνονται οι ντομάτες, κόβουμε σε λεπτές φέτες τα φρέσκα φύλλα βασιλικού και τα αφήνουμε στην άκρη.
6. Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και αφήνουμε τις ντομάτες να κρυώσουν για λίγα λεπτά.
7. Μεταφέρετε τα ψηλά ντοματίνια σε ένα πιάτο σερβιρίσματος, πασπαλίζετε με φρέσκα βασιλικά φύλλα και καλύπτετε με τυρί μοτσαρέλα.

Χρόνος προετοιμασίας

Ο χρόνος προετοιμασίας αυτής της σαλάτας με ντοματίνια στο φούρνο είναι περίπου 10 λεπτά. Αυτό περιλαμβάνει το πλύσιμο και το στέγνωμα των ντοματίνων, την ανάμειξη των συστατικών και τον τεμαχισμό των φρέσκων φύλλων βασιλικού. Η διαδικασία ψησίματος διαρκεί επιπλέον 15-20 λεπτά στο φούρνο. Με τόσο ελάχιστη προσπάθεια, θα έχετε μια μαγευτική σαλάτα έτοιμη να καταβροχθιστείτε σε χρόνο μηδέν!

Προτάσεις αλλαγής συστατικών για vegans

Καθώς αυτή η συνταγή περιέχει τυρί μοτσαρέλα, δεν είναι κατάλληλη για vegans. Ωστόσο, μπορείτε εύκολα να κάνετε φιλικό προς τους vegan παραλείποντας το τυρί ή αντικαθιστώντας το με ένα vegan εναλλακτικό τυρί.

Συμβουλές για την προετοιμασία της συνταγής, πώς να μαγειρέψετε

– Επιλέξτε ώριμα και σφιχτά ντοματίνια για την καλύτερη γεύση και υφή.
– Βεβαιωθείτε ότι τα ντοματίνια είναι ομοιόμορφα καλυμμένα με το ελαιόλαδο, το βαλσαμικό ξύδι, το σκόρδο, το αλάτι και το πιπέρι πριν τα καβουρντίσετε.
– Για επιπλέον γεύση, προσθέστε λίγο μέλι ή σιρόπι σφενδάμου στο μείγμα ντομάτας πριν το ψήσιμο.
– Προσέχετε τις ντομάτες όσο είναι στο φούρνο για να μην καούν.
– Αφήστε τα ψητά ντοματίνια να κρυώσουν λίγο πριν προσθέσετε τα φρέσκα φύλλα βασιλικού για να διατηρήσετε το ζωηρό πράσινο χρώμα τους.
– Σερβίρετε τη σαλάτα με ντοματίνια φούρνου ως συνοδευτικό ή απολαμβάνετε ως ένα ελαφρύ, δροσιστικό κυρίως πιάτο με ψωμί κρούστα.

Διατροφικές αξίες ανά μερίδα

<πίνακας>
<κεφάλι>

Θρεπτικό
Ποσό ανά μερίδα

Θερμίδες
120

Συνολικό Λίπος
7g

Νάτριο
230 mg

Υδατάνθρακες
10 g

Ίνα
2g

Πρωτεΐνη
4g

Απαιτήσεις υπηρεσιών και παρουσίασης, πλευρικές εναλλακτικές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν

Για να βελτιώσετε την παρουσίαση αυτής της ζωντανής σαλάτας, τη σερβίρετε σε ένα κρεβάτι με φρέσκα φύλλα μαρουλιού ή ρόκα. Μπορείτε επίσης να το γαρνίρετε με επιπλέον κλωνάρια βασιλικού για έξτρα χρώμα. Ως ευέλικτο πιάτο, αυτή η ψητή σαλάτα ντοματίνι συνδυάζεται καλά με διάφορες εναλλακτικές επιλογές, όπως ψητό κοτόπουλο, ψηλά λαχανικά ή ακόμα και ως επικάλυψη για μπρουσκέτα.

Συνθήκες αποθήκευσης

Αυτή η ψητή σαλάτα ντοματίνια είναι καλύτερα να την απολαμβάνετε αμέσως μετά την προετοιμασία για να κάνετε τις γεύσεις και τις υφές της. Ωστόσο, εάν σας περισσέψει, φυλάξτε τα σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο για έως και 2 ημέρες. Οι ντομάτες μπορούν να μαλακώσουν ελαφρώς στο ψυγείο, αλλά οι γεύσεις θα είναι ακόμα νόστιμες. Πριν σερβίρετε σαλάτα έχει απομείνει, αφήστε τη να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου για βέλτιστη γεύση.

Οφέλη για την υγεία των συστατικών που διαφήμιση

Η σαλάτα με ντοματίνια στο φούρνο δεν είναι μόνο μια γαστρονομική, αλλά προσφέρει επίσης πολλά πολλά για την υγεία. Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στα θρεπτικά συστατικά:

  1. Ντοματίνια: Αυτά τα μικροκαμωμένα φρούτα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά το λυκοπένιο, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου χρόνιων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων και ορισμένων μορφών καρκίνου. Αποτελούν επίσης καλή πηγή βιταμινών Α, C και Κ, καθώς και καλίου και φυτικών ινών.

  2. Ελαιόλαδο: Η χρήση ελαιολάδου σε αυτή τη συνταγή προσθέτει υγιή λίπη στο πιάτο. Περιέχει μονοακόρεστα λίπη, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής και στη βελτίωση της υγείας της καρδιάς. Το ελαιόλαδο είναι επίσης γεμάτο με αντιοξειδωτικά που προστατεύουν από το οξειδωτικό στρες.

  3. Φύλλα βασιλικού: Τα φρέσκα φύλλα βασιλικού όχι μόνο προσθέτουν ζωηρή γεύση, αλλά είναι επίσης μια καλή πηγή βιταμίνης Κ, χρειάζεται για τη σωστή πήξη του αίματος. Περιέχουν επίσης διάφορες φυτικές ενώσεις με πιθανές αντιφλεγμονώδεις και αντιβακτηριδιακές δαπάνες.

  4. Τυρί μοτσαρέλα (προαιρετικά): Ενώ το τυρί μοτσαρέλα προσθέτει κρεμώδη απόλαυση στη σαλάτα, παρέχει επίσης ασβέστιο και πρωτεΐνη. Ωστόσο, αν ψάχνετε για μια πιο ελαφριά επιλογή, μπορείτε να παραλείψετε ή να αντικαταστήσετε μια εναλλακτική για vegan τυρί.

Παρόμοιες συνταγές

Αν σας άρεσε αυτή η σαλάτα με ντοματίνια, μπορείτε επίσης να εκτιμήσετε αυτές τις παρόμοιες συνταγές:

  1. Σαλάτα Καπρέζε: Μια κλασική ιταλική σαλάτα με ώριμες ντομάτες, φρέσκο ​​τυρί μοτσαρέλα και φύλλα βασιλικού, περιχυμένη με γλάσο βαλσάμικο ή ελαιόλαδο.

  2. Ψητή σαλάτα με ντομάτα και φέτα: Μια πικάντικη και αλμυρή σαλάτα με ψητές ντομάτες, θρυμματισμένη φέτα και πασπαλίζουμε με μυρωδικά, που σερβίρεται πάνω από φυλλώδη χόρτα.

  3. Σαλάτα ντομάτας στη σχάρα: Ιδανική για καλοκαιρινά μπάρμπεκιου, αυτή η σαλάτα συνδυάζει ψητές ντομάτες με μια ποικιλία από φρέσκα λαχανικά, ριγμένα σε μια γευστική μπινεγκρέτ.

Πηγές τροφίμων Έμπνευση για τη συνταγή

Για την πνευσή αυτής της απολαυστικής σαλάτας με ντοματίνια στο φούρνο, τα εύσημα ανήκουν στη γαστρονομική ιδιοφυΐα διάσημων σεφ όπως ο Jamie Oliver και η Ina Garten. Το πάθος τους για φρέσκα υλικά και απλές αλλά γευστικές συνταγές έχει επηρεάσει αμέτρητους οικιακούς μάγειρες και συνεχίζει να εμπνέει τη δημιουργικότητα στην κουζίνα.

Τώρα ήρθε η ώρα να φορέσετε το καπέλο του σεφ σας και να δημιουργήσετε αυτήν την απολαυστική σαλάτα με ντοματίνια στο φούρνο. Απολαύστε την έκρηξη των γεύσεων και τη χαρούμενη έκρηξη χρωμάτων καθώς απολαμβάνετε κάθε λαχταριστή μπουκιά. Καλό μαγείρεμα! 🍅😊

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button